Tervezte: UDWebDesign

A grafológiáról


    A grafológia a kézíráson keresztül fejti meg az embert, az írás bizonyos jellegzetességei alapján a személyiségre következtet. Megmutatja az egyént, és mindehhez nincs szükség a vizsgált személy jelenlétére, vizsgálatban való közreműködésére csupán, meghatározott írásmennyiségre.

Mire van szükség a grafológiai elemzéshez?

    Ha teljes és árnyalt képet akarunk kapni, nagyjából egy oldalnyi, sima lapon, tollal készített kézírást vizsgálunk szívesen. Kell egy aláírás, és egy megszólítás vagy cím is az íráshoz. Minél kevesebb feltétel teljesül ebből, annál kevesebb a pontossága az elemzésnek.

    Gyakori kérdés, hogy egy aláírásból is tudunk-e elemezni. Persze, hogy tudunk, mindenből lehet valamit mondani, de egyetlen aláírás csak néhány, bizonytalan vonás megállapítására alkalmas.

Milyen adatokat kérünk?

    Fontos tudnunk a nemét, a korát, a végzettségét, és azt, hogy melyik kezével ír. Jó, ha ismerjük az írás keletkezésének körülményeit, kinek, milyen célból írta, mert bizonyos helyzetekben mást várunk az írástól. Elég, ha arra gondolunk, hogy mást gondolunk, ha egy kérvényben jelennek meg az i betűk fölött szívecskék, mintha egy szerelmeslevélben, és egy álláspályázat olvashatatlanságát másként ítéljük meg, mint egy előadáson készített jegyzetét.

Mit vizsgál a grafológus?

    Az írást elemeire szétszedjük. Tizenöt szerkezeti elemünk van, csak néhány közülük a teljesség igénye nélkül: margók, sorok, betűk, kötővonal, törzsvonal, ékezet, aláírás stb. Ezeknek vizsgáljuk meg a méreteit (mekkora, vagy milyen távolságokat mutat), a formáját (hogy alakítja az iskolában tanított formákhoz képest), az irányokat (merre dől, merre mozdul el, merre halad), természetesen szintén az iskolában tanított formához képest.

A pszichológiai jelentések

    Az írástevékenység valamennyi mozzanatát megfigyeljük. Az írás bonyolult folyamat. Ahogy ezt a folyamatot végigvisszük, ahogy hozzáállunk, ahogy megoldjuk, úgy cselekszünk minden tevékenységünkben: úgy gondolkodunk, úgy mutatjuk meg magunkat a környezetnek, úgy mozgunk a világban, úgy dolgozunk.

    Az iskolában tanult írásmódtól való eltéréseket értékeljük. Nagyobb vagy kisebb? Hozzátesz vagy elvesz belőle? Aztán jön a: mit tesz hozzá, mit hagy el?
    A jelentések egy részét egy praktikus rendszer segítségével "állítjuk elő", és ez a térszimbolika.

Mit mutat meg a kézírás?

    Mindent, ami a személyiségünk megismerése alapján megválaszolható.
    Az írás megmutatja a személyiség legfontosabb vonásait, amelyek a viselkedést meghatározzák. Segítségével feltárható az író személy én-képe, pszichés közérzete, értelmi képességei, a szociális viselkedés jellegzetességei, az érzelmek működése és következtetni lehet arra is, hogyan végzi a munkáját.

    Milyen vezető lesz belőle? Hogy tud megbirkózni egy munkafeladattal? Milyen pályára lépjen? Miért sikertelenek az emberi kapcsolatai, esetleg a partnerkapcsolata? Miért nem tud kijönni egymással két ember? Miért érzi magát rosszul a világban?
    Segíteni tudunk a gyerekeknek tanulási, viselkedési problémák okainak feltárásában.
    A grafológus képes az ehhez hasonló kérdésekre választ adni, mert az író egyén tulajdonságain keresztül megadható a válasz. Jól alkalmazható módszer a grafológia a pályaorientációban, a személyügyben a pályaalkalmasság, munkaalkalmasság kérésében, az életvezetési, partnerkapcsolati gondok okainak feltárásában, és a pedagógia problémakörében.

Amire a grafológia nem képes

    Nem lehet meghatározni az írás alapján az életkort és a nemet, amint ezt Binet, a Sorbonne pszichofizikai laboratóriumában végzett sok kísérlet után határozottan kimondta.
    Nem lehet látni az író személy jövőjét az írásban. Csakis a képességeire, tulajdonságaira, vonásaira következtet a grafológus.
    Nem tudjuk a kézírás alapján a egyén külső tulajdonságait megismerni, sem a termetét, fizikai erejét, sem a haja, bőre, szeme színét stb.
    Grafológusok között megoszlanak a vélemények a betegségek megállapításának lehetőségéről. A kézírás alapján betegséget diagnosztizálni nagy felelősség, ha írásunk mutathatja is esetleg fizikai állapotunkat, így akár betegségeinket, pillanatnyilag nem állnak a megállapítások mögött kutatásokkal igazolt eredmények.